Słonecznik, choć do Europy trafił w 1510 roku, początkowo uznawany był wyłącznie za roślinę ozdobną. Minęło wiele czasu zanim zaczęto spożywać jego pestki, a jeszcze więcej zanim odkryto możliwość wyciskania z niego oleju.
Ziarna słonecznika są smaczną, niedrogą i bogatą w cenne wartości odżywcze przekąską, która dzięki produktom Andrex jest łatwo dostępna o każdej porze roku. W nasionach słonecznika znajdziemy całe bogactwo cennych dla zdrowia składników:
- • Witaminy A, B, D i E
- • Cynk
- • Wapń
- • Żelazo
- • Potas
Ziarna słonecznika obfitują także w dobroczynne, nisko nasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), białko i błonnik. Taka mieszanka wartości odżywczych służy m.in. naszemu sercu, układowi nerwowemu, pokarmowemu, a także cerze, włosom i paznokciom. Regularne spożywanie nasion słonecznika pozytywnie wpływa na naszą koncentrację, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, wzmacnia kości i odporność organizmu. Dodatkowo, łuskanie ziaren słonecznika działa relaksująco, dlatego warto sięgać po ten przysmak w wersji nieprzetworzonej.
Pestki dyni są źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i mikroelementów. Jednym z nich jest cynk, który wspiera nas w staraniach o piękną cerę, włosy i paznokcie. Pestki dyni są bogate również w żelazo, wapń, magnez, fosfor i potas. Dodatkowo są doskonałym źródłem cennych dla zdrowia i układu krwionośnego, wielokrotnie nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pestki dyni można spożywać samodzielnie, jako przekąskę, ale doskonale sprawdzą się też jako dodatek do zup i sałatek.
Prażona kukurydza to doskonała alternatywa dla niezdrowych, słonych przekąsek. Jest bogata w błonnik, dzięki czemu wspiera procesy trawienne i pracę układu pokarmowego. Popcorn zawiera również antyoksydanty, czyli neutralizuje negatywny wpływ wolnych rodników na komórki ciała. W prażonych ziarenkach kukurydzy znajdują się też pożądane w naszej diecie witaminy i minerały, np. fosfor i żelazo.